Latest Posts

Pametni telefon in otroštvo

Pametni telefon in otroštvo

Kako lepo je bilo v našem otroštvu. Bilo je lepo in brezskrbno. Današnja mladina pa brez pametnih telefonov več ne gre nikamor. Mi smo imeli kolesa, pa žoge za nogomet, košarko in odbojko ter namizni tenis. Veselo smo se gibali sem in tja. Prirejali dirke s kolesi okrog bloka, da smo jezili starejše stanovalce, ki so se umikali. Za nogomet smo imeli kar doma narejene gole, brez mrež seveda. Nabijali žogo sem in tja cele popoldneve. Marsikatera žoga je tudi odletela v kakšno okno na bloku in razbila steklo. Pa je bilo konec nogometa pred blokom za nekaj časa. V bližini smo imeli tudi košarkarsko igrišče. Ko ni bilo druge smo pač metali na koš in igrali trojke.

V primeru slabega vremena pa smo imeli v bloku tako imenovano mladinsko sobo. V njej smo imeli postavljeno mizo za namizni tenis, imeli smo tudi omaro v kateri so bile razne družabne igre. Ta starejši otroci smo igrali pingpong, ta mlajši pa so nam pobirali žogice ali pa igrali človek ne jezi se tam v kotu za mizo. Prelepo je bilo. Nismo rabili pametnih telefonov in računalnikov. Vedno smo se dogovorili za uro srečanja že en dan prej. In vedno smo bili točni in na mestu kot smo se dogovorili. Dandanes pa mladina potrebuje tri klice in vsaj pet kratkih sporočil preden se najdejo in dobijo. Najprej klic za srečanje, pa sporočilo startam, pa še eno sporočilo čez pet min pridem. Ko zamujaš klic ali pa sporočilo kje si, zamujaš. In potem med hojo proti cilju bulita vsak v svoj telefon in si pošiljata sporočila. Glupo in neumno. Za vse že uporabljajo te pametne telefone, za računanje, pisanje, risanje, kupovanje in celo gledanje televizije. Ni čudno, da potem ko so brez telefonov, ker se je razbil ali pokvaril tekajo okrog ko kokoši brez glave.…

Dnevna soba je lahko namenjena za več različnih stvari

Dnevna soba je definitivno večnamenski prostor. Lahko je primerna tako za druženje kot tudi za neko počivanje oziroma za sprostitev. Po navadi ko povabimo ljudi na obiskih, seveda povabimo v dnevno sobo, saj je tam po navadi kavč, na katerem se lahko gostje udobno namestijo. Potem pa so seveda dnevi, ko smo sami doma in potrebujemo res počitek ali pa samo neko sprostitev. In tudi takrat lahko izkoristimo dnevno sobo oziroma kavč v tej dnevni sobi.

Dnevna soba je tako večnamenski prostor, ki ga lahko ljudje uporabljajo za več različnih stvari. Kadar imamo povabljenih malo več ljudi, jih bomo seveda prej spravili v dnevno sobo kot pa kamorkoli drugam. Dnevne sobe so danes tudi več ali manj povezane s kuhinjo, kar pomeni, da imamo en res velik prostor, kamor lahko spravimo veliko ljudi. Meni se zdi, da je dnevna soba res najbolj uporabljen prostor v celi hiši, ne glede na to, v kateri hiši smo. Včasih mi res zelo paše pogledati kakšen film in se relaksirati in to lahko naredim samo v dnevni sobi. Imam zelo udoben kavč, na katerem lahko brez problema zaspim in to mi včasih tudi uspe. Počitek je zame res zelo pomemben, glede na to, da imamo včasih res zelo veliko stresa v službi. Potem pa so seveda tudi dnevi, ko želim povabiti prijatelje na kakšne družabne igre ali pa preprosto na neko druženje in tudi takrat uporabim dnevno sobo. Na mizico, ki jo imam pred kavčem lepo dam hrano, ki jo pripravim ter seveda pijačo in počakam, da ljudje pridejo. Tako smo lepo lahko celo večer v tisti dnevni sobi in nam absolutno nič ne manjka. Ko vsi lepo odidejo moram pospraviti le dnevno sobo in pa seveda kuhinjo. Ko, vse to pospravim, imam praktično vse pospravljeno in grem lahko lepo spat. Takšne dneve res obožujem.

Dnevna soba je lahko namenjena za več različnih stvari

Ne morem več vohati smrad iz odtoka

Naša hiša ima novo čistilno napravo. Prej smo imeli navadno greznico in odločili smo se, da bi bilo dobro, da kupimo kvalitetno čistilno napravo. Pa smo se očitno zmotili. Kajti naša čistilna naprava ne deluje pravilno. Tega nismo vedeli dolgo časa, kajti vse skupaj je bilo videti, da ni nič narobe. 

S časoma pa je bilo v hiši vohati čuden vonj. Najbolj neprijetni vonj je bil v kopalnici. Nekaj časa sem bila tiho, potem pa sem možu rekla, da tukaj nekaj ni v redu, kajti smrad iz odtoka je premočan, da bi to bilo normalno. Možu smrad iz odtoka ni predstavljalo težav. Rekel je, da naj se ne sekiram, da si bo en dan vzel čas in očistil vse odtoke. 

Ne morem več vohati smrad iz odtoka

Res si je vzel čas in očistil odtoke. Povzročil pa je to, da je bil smrad iz odtoka še močnejši. Sama nisem mogla verjeti, da se to res dogaja. Sama sem hotela priti zadevi do dna. Tako sem pomislila, če mogoče naša čistilna naprava ne deluje prav. Tisti dan sem si vzela čas in odprla čistilno napravo, čeprav nisem imela pojma, kako to sploh gre.

Pa sem doživela neprijetno presenečenje. Čistilna naprava ni delovala pravilno in voda je bila zelo umazana. Takoj mi je bilo jasno od kod prihaja smrad iz odtoka in da niso krivi odtoki, ampak čistilna naprava. Poklicala sem moža in mu povedala, da naša čistilna ne deluje pravilno. Mož je posredoval naprej in čez nekaj dni so prišli delavci, ki so montirali čistilno napravo in ugotovili, da se je nekaj pokvarilo. 

Najbolj neprijetno je bilo to, da smo morali čistilno najprej izprazniti. Moj mož se je moral sam znajti in tako je poklical na OKP in oni so poslali človeka, ki je izpraznil čistilno. Nato so jo popravili in smrad iz odtoka se je končno nehal. Še dobro, da sem šla pogledat čistilno napravo, kajti tako bi nam v prostorih še naprej smrdelo. Bilo pa bi prav nerodno, ker se je bližala zima in bi bili prostori zaprti. Tako bi bil smrad iz odtoka še močnejši. …

Trda voda nam je povzročala hude preglavice

Kar nekaj časa smo sedaj doma že imeli kar velike težave, ki jih je povzročal vodni kamen, za katerega smo kasneje ugotovili, da je to pojav, ki ga povzroči trda voda, vendar na začetku tega še nismo vedeli. 

No te težave z vodnim kamnom pa so se nam stopnjevale, saj se ga nam je začelo čedalje več nabirati na raznih kuhinjskih aparatih in pa v kopalnici. No tako pa smo imeli na primer takšne težave v odtokih, v kavnih aparatih, grelnikih vode in pa tudi v bojlerju. To pa je vodilo do tega, da so nam začeli razni aparati crkovati, saj jih je vodni kamen popolnoma uničil. To pa nam je povzročalo že kar velike stroške, tako da smo vedeli, da bo potrebno glede tega nekaj narediti.

Trda voda nam je povzročala hude preglavice

Zato pa smo se obrnili na svetovni splet, da bi videli zakaj pride do vodnega kamna. No takrat pa smo videli ta izraz trda voda. To pa je pomenilo, da so se v naši vodi nahajali razni minerali, ki so vodo naredili trdo, ter se je tako pretvorila v vodni kamen. Ravno to pa je namreč trda voda.

Edina rešitev, ki pa smo jo zasledili, s katero bi se lahko rešili trde vode, pa je bila investicija v mehčalec vode. Ta naprava pa bi iz vode izbijala določene minerale, ki jo naredijo trdo, tako da nas trda voda več nebi obremenjevala, ter tako ne bi več imeli težav z vodnim kamnom. Zato pa smo se odločili, da bomo res opravili to investicijo.

Ko pa smo kupili mehčalec vode, pa so se naše težave z vodnim kamnom in pa trdo vodo, povsem izničile. Tako nismo nikoli več zasledili, da bi se nam kjerkoli nabiral vodni kamen, kar pa nas je zelo razveselilo in se nam je tako iz srca odvalil velik kamen, saj nas sedaj to ni rabilo več skrbeti.…

Mobilni operater je skorajda glavni del naših telefonov

Mobilni operater je skorajda glavni del naših telefonov

Ko sem bila še majhna, sem za rojstni dan končno dobila svoj prvi telefon. To sem si res zelo želela, saj so ga že vsi v mojem razredu imeli samo še jaz ne. Seveda sem se zelo veselila, da sem končno imela nek telefon in prvo, kar sem želela narediti, je bilo to, da sem nekoga poklicala. Zelo hitro sem ugotovila, da se je tukaj pojavil drugi problem. Problem je bil, da nisem imela na telefonu mobilnega operaterja. Mobilni operater je seveda tisti, ki mi omogoča vse klice in podobno.

Šele potem sem ugotovila, da je moja mama kupila telefon za mene. Ni pa mi seveda priskrbela tudi mobilnega operaterja, da bi lahko karkoli drugega dela na tem telefonu. Na tem telefonu sem tako lahko uporabljala le kamero za slikanje in pa lahko sem igrala igrice, ki so bile nameščene na njem. Seveda na začetku ni bilo všeč, a je mama rekla, da sem definitivno premlada, da bi lahko bil mobilni operater del mojega življenja. Rekla je, da bo morala počakati še nekaj let, da bom lahko končno imela malo več svobode s telefonom. Bila sem vesela, da sem vsaj imela nek telefon in da sem ga končno lahko imela s seboj v šolo, kjer sem lahko pokazala svojim sošolcem in sošolkam, da imam sedaj tudi jaz telefon.

Nekaj let kasneje so mi uredili tudi mobilnega operaterja, tako da sem končno lahko poklicala tako sošolke kot tudi babico ali dedija. Takrat sem bila res vesela, saj sem končno imela zelo uporaben telefon, ki sem ga lahko seveda uporabljala vsak dan. Mobilni operater, mi je odprlo zelo veliko različnih vrat, ki so mi bila definitivno zelo zanimiv. Šele takrat mi je postal telefon zelo zanimivo in šele takrat sem lahko imela neko pravo mnenje glede telefona in pa seveda glede mobilnega operaterja, ki sem ga imela. Bila sem zelo vesela, ker sem končno imela nekaj svojega, kar sem lahko jaz opravljala in ni imel noben drug vpliva na to.…

Vzglavniki in kvalitetni počitek

Kakšno pa je vaše mnenje glede tega, ali vzglavniki vplivajo na vaš spanec ali ne? 

Sama nikoli nisem dala povdarek na vzglavnik na katerem spim, ker sem človek, ki pogosto spi drugje in ne doma. Tako nikoli nisem polagala pozornosti, kakšen vzlganik imam, glavno je bilo, da sem ga imela. Potem pa so prišle bolečine v vratu, ki mi včasih niso dale spati. No, pa sem se začela spraševati, kako bi to rešila. Najprej sem začela z telovadbo in ko sem videla, da mi to rpav nič ne pomaga, sem posumila, da bi pri meni lahko bil problem vzglavnik. 

Tako so prišli tudi pri meni na vrsto vzglavniki. Nikoli si ne bi mislila, da bom hodila iz trgovine v trgovino in preizkušala vzglavnike. Ampak šele takrat sem videla, kako zelo so vzlgavniki pomembni. Kakšno veliko vlogo imajo, da ponoči lahko mirno, pravilno in dobro spiš. Ko sem izbrala svoj prvi novi vzglavnik, sem bila še kar malo skeptična, da meni to ne bo pomagalo. Kajti nikoli nisem verjela v to, da ti vzglavniki lahko pomagajo. Pa sem se zmotila, moje spanje je bilo čisto nekaj drugega, kot pa prej. Odkar imam novi vzglavnik lahko rečem, da so moje noči spet brez bolečin. 

Vzglavniki in kvalitetni počitek

Ali lahko pravilni vzglavniki pomagajo pri bolečinah v vratu? Seveda lahko.

Sedaj sem jaz tista, ko grem na pot, da v avto dam moj novi vzglavnik, ker vem, da bom tako tudi drugje boljše spala. Sedaj gre z menoj na vsak dopust, nikoli ga ne pozabim. Ja, vzglavniki vam lahko še kako polepšajo noči, da boste lahko mirno in brez bolečin prespali celo noč. Danes je na trgu polno različnih vrst vzglavnikov, glavno pa je to, da vi izberete tistega, ki vam paše na vaše telo. Kajti ni pravega vzglavnika za vse, vsak si mora svojega izbrati. Ne pozabite, da so vzglavniki pomembni za kakovost vašega spanca. …

Spletno nakupovanje nam prihrani ogromno časa

Glede na to, da danes živimo v svetu, ki ga je digitalizacija že močno preoblikovala, je tako vsako področje našega življenja že digitalizirano. Prav tako pa je tudi z nakupovanjem, bolj natančno, spletno nakupovanje. Le to nam je omogočilo veliko lažji način in pa učinkovit nakupovanja, saj porabimo bistveno manj časa.

V grobem gre pri temu torej za način nakupovanja, kjer si izdelke lahko naročimo kar preko svetovnega spleta. Prednosti za spletno nakupovanje pa so mnoge. Prva in najbolj pomembna takšna pa je sam čas, ki ga porabimo pri nakupovanju preko spleta. Samo pomislimo, če bi morali vse, kar kupimo, predvsem pa razna oblačila in pa pripomočke, kupiti v trgovinah v živo, bi za iskanje izdelkov porabili ogromno časa. Tako pa lahko le poiščemo izdelek, ki ga iščemo, preko spleta, ter ga tako le naročimo kot spletno nakupovanje, ter nato počakamo, da nam pošta pošlje ta izdelek.

Spletno nakupovanje nam prihrani ogromno časa

To je tako zelo revolucionaren način nakupovanja. Poleg tega pa nam še omogoči, da se lahko odločamo med raznimi izdelki, ki jih lahko med seboj primerjamo kar preko spleta. To pomeni, da ne izgubljamo časa z obiskom različnih trgovin, iz katerih bi morali primerjati izdelke.

Prav tako nam spletno nakupovanje omogoči, da ne porabljamo dodatnega denarja za prevoz do neke trgovine. To nam pride še kako prav, kadar je ta trgovina na drugem koncu države, ali pa še huje, kje v tujini. Tako pa lahko le izvedemo na hitro kakšno spletno nakupovanje, ter naročimo izdelek, za dostavo katerega pa bo poskrbelo podjetje. Tako se nam ni potrebno obremenjevati z prevozom.

Med drugim pa lahko na spletnemu nakupovanju izbiramo razne naslove, kamor želimo, da bi izdelek prišel, ter lahko tudi izbiramo različne načine plačila, kar nam lahko pride še kako prav, v kolikor želimo plačati takoj ob nakupu, torej z kreditno kartico, ali pa po povzetju z gotovino.…

Rada imam domače olivno olje za solato

Rada imam domače olivno olje za solato

Zelo rada kuham, predvsem zelenjavo z raznimi začimbami. Najraje uporabljam domače olivno olje, ki ga dam na solato. Odkar sem zamenjala olje, ne morem brez domačega olivnega olja, ker je hrana čisto drugačnega okusa. Zelo dober mi je pečen krompir, ki mi dodam malo čebule in paradižnika ter dodam domače olivno olje in pečem v pečici. Moja družina se ja takoj navadila na malo drugačen okus hrane, vendar sedaj izključno kupujemo domače olivno olje pri pridelovalcih olja. Kupal sem ga tudi že v trgovini, vendar ni bilo primerjave.

V petek pripravljam piknik, kjer bomo pekli ribe in zraven bo že narezek, ker nekateri ne marajo ribjih izdelkov. Posebej po pripravila česen in peteršilj, ki je namočen v domače olivno olje, kar pripravim že en dan prej. Zraven bom pripravila narezek s pršutom, sveži paradižnik, papriko in melono. Spekla bom domači kruh s polnozrnato moko. Zraven sem pripravila domače sokove. Mize sem okrasila z s svojim dizajnom ter uredila dalmatinsko glasbo. Ko so goste prišli, so bil navdušeni nad ambientom. Hrana je bila dobra, skoraj vsi so si na ribe dodali omako, kjer sem uporabila domače olivno olje, česen in petešilj. Narezka nisem posebej začinila ampak je bila original steklenica olivnega olja zraven na mizi in si je vsak vzel sam, kolikor mu je ustrezalo. Sama sem rada domače olivno olje namočila kar v kruh, tako mi je dobro. Po večerji smo si privoščili kozarec rdečega vina in smo tudi malo zaplesali.

Piknik je zelo uspel, bila sem zadovoljna, tako, da smo se dogovorili, da se bomo vsaj na dva meseca dobili. Službe nas precej obremenijo, vsak ima potem še svoje obveznosti in čas takoj mine. Se že veselim, da bom pripravila naslednji piknik, kjer bom pripravila drugačno hrano in solato. V vsakem primeru bom uporabila domače olivno olje, ki paše v skoraj vse jedi.…

Električna kolesa: Prihodnost prevoza in odkrivanja novih poti

Električna kolesa ali e-kolesa so v zadnjem času pridobila veliko popularnosti, saj ponujajo številne prednosti v primerjavi z običajnimi kolesi. E-kolo je opremljeno z električnim motorjem, ki omogoča lažje premagovanje vzponov in večjo hitrost ter tako povečuje užitek pri vožnji. V tem članku bomo pregledali nekatere ključne vidike električnih koles in razloge za njihovo naraščajoče povpraševanje.

Ena izmed glavnih prednosti električnih koles je njihova sposobnost lajšanja vožnje po strmih klancih. Električni motor pomaga uporabniku pri pedaliranju, kar omogoča enostavnejše premagovanje strmin brez pretiranega napora. To je še posebej koristno za starejše osebe ali tiste s telesnimi omejitvami, ki si želijo ostati aktivni in uživati v kolesarjenju.

Električna kolesa: Prihodnost prevoza in odkrivanja novih poti

Druga pomembna prednost e-koles je možnost daljšega in hitrejšega potovanja na delo ali po opravkih brez utrujenosti. To lahko prispeva k zmanjšanju uporabe avtomobilov in s tem zmanjšanju prometnih zastojev ter emisij toplogrednih plinov. Poleg tega e-kolesa spodbujajo ljudi, da raziskujejo svojo okolico in odkrivajo nove poti za rekreacijo ali prevoz.

Pri izbiri električnega kolesa je pomembno upoštevati nekaj ključnih vidikov, kot so vrsta motorja, zmogljivost baterije in načini pomoči pri pedaliranju. Na trgu so na voljo številni modeli in blagovne znamke e-koles, ki ponujajo različne možnosti glede teh lastnosti, zato je priporočljivo testirati več koles pred nakupom.

V zaključku lahko rečemo, da električna kolesa predstavljajo odlično alternativo običajnim kolesom za tiste, ki iščejo lažji in hitrejši način premagovanja razdalj ali želijo uživati v aktivnostih na prostem brez pretiranega napora. Z naraščajoče povpraševanje po e-kolesih lahko prihodnost prevoza postane bolj trajnostna in dostopna za vse.

 …

Ko sem skušala prvič izgovoriti besedo Invisalign, sem se zapletla

Ko sem skušala prvič izgovoriti besedo Invisalign, sem se zapletla

Vedno sem govorila nevidni zobni aparat, ker nisem vedela, da je Invisalign prava beseda za to. Sicer je tudi nevidni zobni aparat prava beseda, ampak je beseda, Invisalign precej krajša, čeprav jo je morda malce težje izgovoriti na začetku, dokler se ne navadiš. Meni se je kar nekajkrat jezik zelo zapletel, preden mi je le uspelo izreči pravilno to besedo.

Prvič sem jo izrekla pri prijateljici, ko mi je povedla, kako se temu pravzaprav reče. Seveda sem prve nekajkrat popolnoma pomešala črke in popolnoma narobe vse izgovorila. In seveda se mi je ves čas smejala. Menda je tudi ona imel kar precej težav, preden je pravilno izgovorila besedo Invisalign ampak ji je na koncu le uspelo. Sedaj vsekakor to bolj obvlada kakor jaz. Jaz sem bom zagotovo še nekaj časa zapletala s temi črkami, ki so popolnoma drugače razporejene kakor marsikje drugje.

Ko sem končno kolikor toliko znala izgovoriti besedo Invisalign pa sem za tisti dan to zaključila, v upanju, da bom naslednji dan čudežno to znala. Sicer sem bila pa bolj radovedna okoli tega ali ji Invisalign zobni aparat pravzaprav omege. Ko mi je pokazala zobe, sem takoj videla, da ji po nekaj mesecih že kar zelo pomaga. Pomnim se kakšne je imel prej zobe. Njena postavitev zob vseeno ni bila tako zelo nepravilna, ko si je Invisalign zobni aparat namestila, je bilo pa opazno. Sedaj pa se pa že vidi, da je le lega zob precej boljša kakor prej. Tako, da vsekakor lahko rečem, da nevidni zobni aparat zelo pomaga. Poleg tega ga bi pa tudi precej manj časa nosila kakor pa navadnega.

Sedaj vsekakor vem, kako je videti tudi to in kako deluje in v resnici mi je prav zanimivo, čeprav zobnega aparata ne bom vseeno nikoli potrebovala. Ampak če je Invisalign že prišel na trg in če je že toliko govora o tem, me je pa vseeno zanimalo, kako je v resnici s tem.…